ΡΟΔΙ: ο θησαυρός της φύσης για την υγεία μας.
Το
ρόδι εκτιμάται από πολλούς λαούς, από τα αρχαία κιόλας χρόνια για τη νοστιμιά
του, αλλά και για την σημαντική του συμβολή στην υγεία και την ομορφιά μας.
Το ρόδι
είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών
στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος,
σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι
μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας
σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές
ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Το ρόδι
ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών
αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. Συγκεκριμένα, βρέθηκε πως με την
αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να αποτραπεί η ανάπτυξη καρκινικών
όγκων, ο ιός HIV-1, η οξείδωση της hLDL και η αρτηριοσκλήρωση. Επίσης μπορεί να
μειωθούν τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την
εμμηνόπαυση.
Το ρόδι αποκαθηστά
τις βλάβες μιας κακής διατροφής! Μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε
ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί να αναστρέψει την βλάβη που προκαλείται στις
αρτηρίες από την κακή διατροφή.
Συγκεκριμένα,
επιστήμονες από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών στην Ισπανία
διαπίστωσαν ότι το ρόδι ενισχύει τις αρτηρίες χάρη στις πολυφαινόλες που
διαθέτει, οι οποίες καθαρίζουν ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σύμφωνα με τους
ειδικούς, το ρόδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων
και των ευαίσθητων τοιχωμάτων του, δηλαδή το ενδοθήλιο, το οποίο παράγει ουσίες
που ρυθμίζουν την συστολή και την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η βλάβη του
ενδοθηλίου ανοίγει τον δρόμο για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία με την
σειρά της προκαλεί καρδιολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επίσης το ρόδι έχει
αντιγηραντικές ιδιότητες! Τα ρόδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες
αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σε μελέτη
έχει βρεθεί ότι το ρόδι και τα μούρα, έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση
σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Επίσης, το
ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της
ξηροδερμίας.
Άλλη μια
ευεργετική ιδιότητα του ροδιού είναι ότι προστατεύει τα νεφρά.
Νέα
έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά
από τις επιβλαβείς τοξίνες .
Το ρόδι
επιπλέον αναζωογονεί το ήπαρ. Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο
χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.
Τα ρόδια και ο
χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το
ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες. Επίσης έχουν
υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει
αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με
αλλεργίες.
Μια
πολύ σημαντική ιδιότητα του ροδιόυ είναι η δράση του κατά του καρκίνου
μαστού και του καρκίνου του δέρματος. Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, οι
επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά
συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν
ότι η κατανάλωσή τους είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την
πρόληψη του εν λόγω καρκίνου. Όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος, η κατανάλωση
ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του
δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα
με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας.
Ακόμα το
ρόδι προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό το φρούτο μπορεί να
αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με πειράματα που
έγιναν σε ποντίκια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου